Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ένας για όλους και όλοι για... το ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Η "Ακέλα" Στέλλα Παγκράτη με τα Λυκόπουλά της!
Στις 17/18 Μαϊου πραγματοποιήθηκε το διήμερο του Κλάδου Λυκοπούλων της Π.Ε. Κέρκυρας. Και παρότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, τα παιδιά έφυγαν σίγουρα με τις καλύτερες εντυπώσεις!
Τα Λυκόπουλα της 10ης Αγέλης Στρογγυλής  ένωσαν τις δυνάμεις τους με όλες τις Αγέλες της Κέρκυρας, και κατάφεραν να "γλυκάνουν"τη γεμάτη πίκρα καρδιά της μάγισσας "Ξυνίσους"! Το παιχνίδι σώθηκε από βέβαιο αφανισμό, και θα συνεχίζει να παίζεται από όλα τα παιδιά σε κάθε γωνιά αυτού του κόσμου! Και μια ευχή από εμάς: να συνεχίζει να παίζεται και από τους μεγάλους... όσους τουλάχιστον μπορούν και τα καταφέρνουν. Γιατί δεν παύουμε να παίζουμε, επειδή μεγαλώνουμε, ΑΛΛΑ μεγαλώνουμε, επειδή σταματάμε να παίζουμε! Μπράβο Λυκόπουλα! Καλή συνέχεια και καλό κυνήγι!

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Λυκόπουλα... ON AIR!

Στα πλαίσια του κοινού μηνιαίου θέματος των Αγελών της Π.Ε. Κέρκυρας, η Αγέλη μας με την Αρχηγό της, Στέλλα Παγκράτη, βρέθηκε το Σάββατο 3 Μαϊου στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού "Ακτίνα". 
Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις συνθήκες και το περιβάλλον ενός ραδιοφωνικού σταθμού, καθώς και πρακτικά ζητήματα για τον τρόπο που εκπέμπει ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και τα Λυκόπουλα της 5ης Αγέλης Κέρκυρας,  τα οποία, επίσης, συμμετείχαν στη δράση.


Η Α.Α. Στέλλα Παγκράτη.

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

(ΠΑ)Παίδες... καλώς ορίσατε!

Την Κυριακή του Θωμά τερματίστηκε η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο από 24/4 έως 27/4 στη Χαλκίδα.
Η αποστολή της Κέρκυρας επέστρεψε με τα χέρια... γεμάτα! Έφερε την ΠΑΠΕ στο νησί! Ο κλάδος Ανιχνευτών θα διοργανώσει την ΠΑΠΕ του 2015 στην πόλη της Κέρκυρας! Διπλή γιορτή το 2015 για το νησί που θα γιορτάσει και τα 100 χρόνια κερκυραϊκού προσκοπισμού! 
Ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία στον κλάδο! 
Και εσείς (ΠΑ)Παίδες... να είστε πάντα πρόθυμοι για εκδηλώσεις, όπως η ΠΑΠΕ... γιατί σας εκπολιτίζουν, διευρύνουν τις γνώσεις σας, σας κοινωνικοποιούν και σας κάνουν μια παρέα, μια οικογένεια! 

Θερμές ευχαριστίες στην 8η Κοινότητα Κέρκυρας και στους βαθμοφόρους της που συνόδεψαν τα παιδιά μας στη δράση. 

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Αναστάσιμες ευχές!

Το 10ο Σύστημα Προσκόπων Στρογγυλής σας εύχετε καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου ας σημάνει για όλους μας την Αναγέννηση και την Ανακαίνιση της ψυχής.





"Τί ζητεῖτε τὸν ζῶντα μετὰ τῶν νεκρῶν; Δὲν εἶναι ἐδώ, ἀλλ' ἀνέστη". 
                                                                                                                 (Λουκ., ιδ΄, 4-5)

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Mission impossible για τους Ανιχνευτές του Συστήματος!

Ο έφορος του κλάδου Ανιχνευτών κατά τη λήξη του σεμιναρίου.
 Η Κυριακή ήταν πλούσια σε εμπειρίες για τους Ανιχνευτές μας και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το ανιχνευτικό εργαστήριο που παρακολούθησαν επί 8 ώρες με θέμα τις τεχνικές διάσωσης. Το σεμινάριο προσφέρθηκε από μέλη της ΕΜΕΔ Κέρκυρας και περιλάμβανε ραπέλ, μεταφορά τραυματία, πρώτες βοήθειας και άλλες δεξιότητες, χρήσιμες για έναν πρόσκοπο-ανιχνευτή που επιθυμεί να είναι χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο! Ελπίζουμε οι γνώσεις που έλαβαν να είναι ένα πρώτο ερέθισμα για περαιτέρω ενασχόληση... παίδες, καλή ανιχνευτική πρόοδο!

Προσκοπολυμπιάδα!

Συναδέλφωση, άμιλλα, ευ αγωνίζεσθαι! Οι Πρόσκοποι του Συστήματός μας διασκέδασαν με την ψυχή τους στη μεγάλη διοργάνωση της Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας, την Προσκοπολυμπιάδα. Μία διαφορετική Ολυμπιάδα με αγωνίσματα που οι Πρόσκοποι επινόησαν με τη δημιουργικότητα που τους χαρακτηρίζει!
Ματίνα και Ναυσικά!
Το χαμόγελο της Στέλλας!
Η διοργάνωση ήταν άρτια και η συμμετοχή πολύ μεγάλη. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στα παιδιά για την προσπάθεια που κατέβαλαν.
Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" εκ μέρους μου στη Ναυσικά για την πολύ καλή δουλειά και την άψογη εμφάνιση, στη Ματίνα που είναι πάντα "εκεί" όποτε υπάρχει ανάγκη και στη Στέλλα Ασωνίτη για την πολύτιμη συμβολή! Και πάλι συγχαρητήρια!


Μια Κυριακή, αλλιώτικη από τις άλλες...

Μπορεί η αλλαγή της ώρας να μας δημιούργησε προβλήματα σχετικά με την προσέλευση των Λυκοπούλων μας, αλλά εμείς δεν το βάλαμε κάτω. Λίγοι αλλά καλοί καταφέραμε και μαζέψαμε μια σεβαστή ποσότητα τροφίμων, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δράση που ξεκίνησε στην αρχή του Μάρτη, στο πλαίσιο της δράσης της Γ.Ε. Προσκόπων "Ένας σάκος προσφοράς σε κάθε γειτονιά". Τα παιδιά μας, όσα παρευρέθηκαν στον Πετριτή την περασμένη Κυριακή, όχι μόνο συγκέντρωσαν τρόφιμα για τους έχοντες ανάγκη, αλλά έμαθαν και την αξία της προσφοράς μέσα από παιχνίδια που είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε στον προαύλιο χώρο της υπό κατασκευή εκκλησίας του Πετριτή, η οποία τιμά την αγία Κερκύρα. Επρόκειτο για μια εποικοδομητική δράση, την οποία ευχαριστηθήκαμε όλοι μας. Τα τρόφιμα θα διατεθούν στην ενορία του Πετριτή, η οποία θα φροντίσει να δοθούν σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Τι; Προσκοπολυμπιάδα!

Όλοι έτοιμοι για την αυριανή Προσκοπολυμπιάδα, τη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας αύριο Κυριακή από το πρωί έως το απόγευμα.
Η Ναυσικά ανέλαβε να γυμνάσει τους Προσκόπους της, ώστε να είναι σε φόρμα. Καλή επιτυχία παιδιά! Μα προπάντων να περάσετε αξέχαστα!

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Παρελαύνω, θα πει: ΘΥΜΑΜΑΙ!*

Από μικρά παιδιά στην Αγέλη Λυκοπούλων, τα μικρά Λυκόπουλα περιμένουν με χαρά να λάβουν μέρος στην πορεία νίκης -γιατί αυτό είναι η παρέλαση- εκφράζοντας με τον δικό τους τρόπο, όχι το σεβασμό, την πειθαρχία και την υπακοή σε κάποια ανώτερη κρατική αρχή, αλλά την ευγνωμοσύνη προς τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για τη δική μας Ελευθερία.
Οι εθνικές επέτειοι δεν είναι μια ευκαιρία για να μείνουμε σπίτι, καθηλωμένοι στην τηλεόραση παρακολουθώντας παιδικά προγράμματα, ούτε για τους μεγαλύτερους ευκαιρία για κάποια βόλτα, μία αργία, όπως οι άλλες...
Οι Πρόσκοποι το γνωρίζουν αυτό καλά και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη πρόσκληση στο κάλεσμα της
Το άνθος του φυτού: "μη με λησμόνει" (Myosotis).
Συνείδησης. Από το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζονται ψυχικά για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό... προς Θεού! Όχι για να αποσπάσουν το χειροκρότημα και μια αναμνηστική φωτογραφία! Αλλά για να μην μειώσουν με την εμφάνισή τους την τιμή και το σεβασμό στους τιμώμενους, που κάποτε έζησαν, και που φρόντισαν με το θάνατό τους να γράψουν στις καρδιές μας την ελάχιστη υποχρέωση που τους  οφείλουμε: να μην τους ξεχνάμε. Και στους καιρούς μας, η συμμετοχή στην παρέλαση είναι αυτή η υπενθύμιση, ένα "μη με λησμόνει" στο μνημείο των πεσόντων.

Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά και τις ευχαριστίες μου στις οικογένειες των παιδιών μας που δεν έμειναν σπίτι και συμμετείχαν πρόθυμα στην παρέλαση. Είκοσι παιδιά απ' όλα τα τμήματα του Συστήματός μας βρέθηκαν στην πόλη της Κέρκυρας, ενώθηκαν με τους αδελφούς μας από τα Συστήματα της πόλης και χάρηκαν την ημέρα. Και του χρόνου παιδιά! 

*Το κείμενο απηχεί τις σκέψεις και τις ιδέες του γράφοντος, και όχι απαραίτητα της ίδιας της Κίνησης.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Στην αυλή του "σπιτιού μας", η Ιστορία κάνει βόλτες...


Με την Κοινότητα στον Κάβο!

Πόσο καλά γνωρίζουμε "το σπίτι μας"; Εννοώ το νησί μας, τα χωριά του, τους ανθρώπους του... πόσο καλά κρύβει τα μυστικά του; Τελικά μάλλον δεν μας κρύβει τίποτα, εμείς δεν ψάχνουμε αρκετά...

Μια κυριακάτικη ηλιόλουστη ημέρα βρεθήκαμε με την Κοινότητα του Συστήματος στον Κάβο... όχι για τουρισμό... αυτή τη χρήση την αφήνουμε στους θερινούς επισκέπτες του, με την ευχή να ενδιαφερθούν και για την αθέατη όψη της περιοχής... 
Λίγο πριν τις 11 π.μ. και βρισκόμαστε έξω από τη μάντρα της εκκλησίας του αγίου Προκοπίου. Ο παπά Σπύρος (Μοναστηριώτης) μας περίμενε μετά το τέλος της Λειτουργίας. Οι ανιχνευτές με το ερωτηματολόγιο στο χέρι για να διεξάγουν μια έρευνα με θέμα τις μνήμες από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για τη συμμετοχή τους στην Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση που φέτος θα λάβει χώρα στη Χαλκίδα. Όμως, βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη! Δίπλωσαν το ερωτηματολόγιο και στάθηκαν να ακούνε την αφήγηση του παπά-Σπύρου. Τι να ρωτήσεις  έναν ιερέα που έχει εντρυφήσει στην Ανίχνευση από τα παιδικά του χρόνια και η έρευνα είναι πλέον μέρος του γενετικού του υλικού; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σταθείς και να ακούσεις... να μάθεις και να συγκρατήσεις, όσα περισσότερα μπορείς.
Ζωντανή αποκάλυψη η μαρτυρία του, ο ίδιος μας έδειξε με τον καλύτερο τρόπο, όχι μόνο τα εκθέματα που έχει συλλέξει με κόπο τόσα χρόνια (κατάλοιπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Λευκίμμη, αλλά και αντικείμενα πολύ παλαιότερα), αλλά και ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να παύει ποτέ να ερευνά. Ο ίδιος, ως παιδί αναζητούσε με τους συνομηλίκους του τα παιχνίδια τους ανάμεσα στα συντρίμμια και στα κατάλοιπα του Πολέμου. Ως νέος, την τύχη της ζωής του στην Αθήνα και την Αμερική. Ως μεσήλικας και πρεσβύτης, την Ιστορία του τόπου του. 
Με μεράκι, ο παπα Σπύρος έχει στήσει ένα μουσείο με εκθέματα που έχει συλλέξει "ιδίοις χερσίν" από τη γύρω περιοχή. Στρατιωτικά κράνη, όπλα, κάλυκες, συντρίμμια αμερικανικού πολεμικού αεροσκάφους, στρατιωτικό εξοπλισμό, φωτογραφίες της εποχής. 
Ένας ιστοριοδίφης, ένας λάτρης του παρελθόντος, αλλά με ζωηρό πνεύμα που δεν παύει να εργάζεται. 
Να είναι καλά! 
Πάντως, εμείς σήμερα φύγαμε από τον Κάβο με μια σπιθαμή γνώσης παραπάνω! Και γι' αυτό, τον ευχαριστούμε και από αυτό το "βήμα".

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Τα Χριστούγεννα "άργησαν"... τρεις μήνες!

Τι;;; Όχι πάλι Χριστούγεννα... Του χρόνου! Θέλουμε Άνοιξη και Καλοκαίρι! Θέλουμε παραλίες και ώρες ξεκούρασης στην αμμουδιά! 
Μην ανησυχείτε! Δεν πρόκειται για κανονικά Χριστούγεννα! Δεν θα έχει κρύο, ούτε λαμπιόνια στους δρόμους! Ούτε κάλαντας και άγιους Βασίληδες! Θα έχει όμως ΑΓΑΠΗ και ΣΚΕΨΗ για τους συνανθρώπους μας! Ξέρετε... όπως κάνουμε συνήθως τα Χριστούγεννα!
Οι Πρόσκοποι του 10ου Συστήματος θα
Το γραφικό λιμάνι του Πετριτή (Φωτο: Γιάννης Κηπουρός)
συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί έξω από το Δημοτικό Σχολείο Πετριτή και θα περιφέρουν τον δικό τους σάκο προσφοράς από σπίτι σε σπίτι συγκεντρώνοντας συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας, ρούχα και παιχνίδια για παιδιά. 
Η δράση θα λήξει στη 1μ.μ., στην παιδική χαρά απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο με μερικά προσκοπικά παιχνίδια! Θα χαρούμε να παίξουμε με τα παιδιά σας! 
Ραντεβού το ερχόμενο Σάββατο στον Πετριτή της νότιας  Κέρκυρας! 

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Γυρίζει γυρίζει... και γεμίζει!

Ένας σάκος προσφοράς γυρίζει, γυρίζει και γεμίζει! Μετά τις γιορτές, οι Πρόσκοποι συνεχίζουν να κρατούν τον σάκο ανοιχτό όλο τον Μάρτιο, και συγκεντρώνουν τρόφιμα μακράς διάρκειας, ρούχα, βιβλία και παιχνίδια για παιδιά.
Το Σύστημά μας περιφέρει τον σάκο του στον Πετριτή της νότιας Κέρκυρας. 
Η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί με μία συμπληρωματική δράση του Συστήματός μας στις 30 Μαρτίου. Τα μικρά μας παιδιά, τα Λυκόπουλα, θα κρατήσουν τον σάκο ανοιχτό και θα τον περιφέρουν στο χωριό! Μετά το πέρας της συλλογής, θα παίξουν, όπως μόνο αυτά γνωρίζουν στην πλατεία του χωριού! Και βέβαια, στο παιχνίδι μας είναι ευπρόσδεκτοι όλοι!

Για περισσότερες πληροφορίες, προσεχώς! Μείνετε συντονισμένοι!

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Σήμερα ανοίγαμε μονοπάτι, όταν...

 Σήμερα το πρωί το ραντεβού μας με τα παιδιά μας, ηλικίας 15-18, ήταν στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Δυστυχώς, δεν ήταν όλα λόγω αυξημένων υποχρεώσεων... Μαζί με μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και άλλους κατοίκους ξεκινήσαμε να καθαρίσουμε ένα από τα μονοπάτια που έχουμε ως στόχο να αναδείξουμε και να τα καταστήσουμε πλήρως προσβάσιμα στους επισκέπτες της Κέρκυρας.
Τα σχέδια αγαθά και οι προθέσεις καλές, αλλά άλλες οι βουλές του Κυρίου...
Μετά από μιάμιση περίπου ώρα πριονίσματος και κλαδέματος, και αφού είχαμε προχωρήσει μερικά μέτρα καθαρίζοντας, τα πριόνια, τα ψαλίδια και τα λοιπά εργαλεία μας έπαψαν να εργάζονται! Το χαλάζι και η βροχή έδωσαν στη δράση μας μία δόση περιπέτειας!
Αμέσως σκεφτήκαμε: εντάξει, ψυχραιμία, Πρόσκοποι είμαστε, κάτι θα σκεφτούμε για να προφυλαχτούμε. Ένα κλαδί με πυκνή φυλλωσιά έγινε το κατάλυμά μας για τα επόμενα 5-10 λεπτά της ώρας. Με κοινή απόφαση, και επειδή ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή, τρέξαμε μέχρι το αυτοκίνητο, το οποίο μας οδήγησε σε ένα ζεστό περιβάλλον!
Παρόλα αυτά, τέτοια απρόοπτα κάνουν τις στιγμές μας μοναδικές και αξέχαστες! 
Παιδιά σας ευχαριστώ που σήμερα είχα την ευκαιρία να βραχώ κι εγώ μαζί σας! Ήταν μια εμπειρία που θα έχω να λέω μετά από χρόνια!


Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ημέρα Σκέψης στη Στρογγυλή!

Ο καιρός δεν μας πτόησε! Η Αγέλη και η Ομάδα μας γιόρτασαν την Ημέρα Σκέψης με ένα ενιαίο πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει τα ενήλικα στελέχη του Συστήματος. Παρά τον βροχερό καιρό τα παιδιά βγήκαν από τις εγκαταστάσεις μας και χάρηκαν το παιχνίδι στην Καναβιά, σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία του χωριού.
Επισκέφθηκαν νοερά διάφορες χώρες, "εξέδωσαν" ταυτότητες μαθαίνοντας τη διαδικασία και τη χρησιμότητα της ταυτοπροσωπίας, σχεδίασαν τη σημαία της χώρας που επισκέφθηκαν και την κόλλησαν στον παγκόσμιο χάρτη, χρωμάτισαν την παραδοσιακή στολή της, το εθνικό έμβλημα του Προσκοπισμού των χωρών που επισκέφθηκαν και έμαθαν σε 17 γλώσσες πώς λέγεται ο "Πρόσκοπος"!  
Tα παιδιά, αφού σχεδίασαν, χρωμάτισαν και έκοψαν την πεταλούδα "Μόναρκ" που ζει στο Μεξικό, στη συνέχεια την καρφίτσωσαν επάνω σε μία σφαίρα από φελιζόλ, δηλωτική της υδρογείου.

Σήμερα, το ταξίδι τους ήταν νοερό. Με τη φαντασία τους ταξίδεψαν και κάλυψαν μεγάλες αποστάσεις. 

"Σας εύχομαι κάποια στιγμή αυτά τα νοερά ταξίδια να πραγματοποιηθούν και να γίνουν βίωμα και εμπειρία. Να γνωρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη, ανθρώπους, πολιτισμούς και να διαμορφώσετε πολυπολιτισμική συνείδηση και προσωπικότητα. Να συναντήσετε Προσκόπους από κάθε γωνιά της γης και να ανταλλάξετε το δικό μας, γαλανόλευκο μαντήλι, με το δικό τους. Να δώσετε και να λάβετε Πολιτισμό. Τότε θα είστε πλούσιοι, και αυτόν τον πλούτο θα τον κουβαλάτε για πάντα στην ψυχή σας. Πρόκειται για μια επένδυση που ποτέ δεν θα σας ζημιώσει, αντίθετα πάντα θα σας αποζημιώνει και με το παραπάνω. Να είστε καλά! Και σε άλλα ταξίδια, νοερά και πραγματικά!
Χρόνια πολλά και καλή Ημέρα Σκέψης!".

"Κάονας"

*Δυστυχώς, ο καιρός και η βροχή δημιούργησαν δυσκολίες και η συλλογή φωτογραφιών είναι πενιχρή. Επιφυλασσόμαστε..! 

Τσικνοπέμπτη... και του χρόνου!

Μικροί και μεγάλοι συγκεντρωθήκαμε απόψε στο χώρο μας και γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη! Και βέβαια, το μενού περιελάμβανε τα απαραίτητα για την ημέρα. 
Επειδή όμως το κέφι δεν λείπει ποτέ από το χωριό μας, χορέψαμε και διασκεδάσαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας και σε άλλες χαρές!
Και του χρόνου!

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Διήμερο επιβίωσης κλάδου Ανιχνευτών Π.Ε. Κέρκυρας (2014)

Στις 15-16 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε το διήμερο του κλάδου Ανιχνευτών της Π.Ε. Κέρκυρας στο Κομπίτσι. Μέσα στο φυσικό περιβάλλον του χωριού, σε μια δασική έκταση με κουκουναριές και πυκνή βλάστηση, οι Ανιχνευτές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και να δοκιμαστούν οι αντοχές τους!
Περιπέτεια, προσκοπική τεχνική που αποσκοπεί στην εξοικείωση με τη φύση και στην επιβίωση μέσα σε αυτήν ήταν μερικά από τα συστατικά του διημέρου. 
Επιβίωση ή διαβίωση; Διαβίωση με σκοπό την άσκηση, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε περίπτωση που κάποια στιγμή ολισθήσουμε από την κατάσταση της διαβίωσης στην αναγκαιότητα της επιβίωσης: είδη φωτιάς, προσανατολισμός με όργανα, μαγείρεμα, εναέρια διάσχιση ποταμού, γεφυροποιία, διήθηση νερού, σκαπανική και άλλες πολλές ήταν οι κατηγορίες στις οποίες θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τις γνώσεις που πήραν οι Ανιχνευτές μας από αυτό το διήμερο!
Ωστόσο, το σπουδαιότερο απ' όλα ήταν τα κουρασμένα χαμόγελα ικανοποίησης που όλοι μας αντικρίσαμε την Κυριακή το απόγευμα. Χαμόγελα που προεξοφλούν τη συνέχεια! Ο απόηχος του διημέρου ηχεί ακόμα και θα συνεχίσει να "ταξιδεύει" για καιρό. Ως πότε; Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας σε νέες περιπέτειες... 

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014: Προσκοπικά και... Πολιτιστικά!

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου το Σύστημά μας γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Δημόδοκο", τους κατοίκους του χωριού Στρογγυλής και όλους όσοι θελήσετε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας!
Σας περιμένουμε στο barbeque της Πέμπτης, μία ευκαιρία για να βρεθούμε από κοντά και να περάσουμε όμορφα με φαγητό, ποτό, μουσική και χορό!
Η εκδήλωση θα γίνει "μασκέ", γι' αυτό περιμένουμε να σας δούμε ντυμένους με τις ευφάνταστες μεταμφιέσεις σας! Και όσοι δεν διασκεδάζετε με τη μεταμφίεση, ελάτε, όπως είστε! Με μόνο εφόδιο την καλή σας διάθεση και την όρεξή σας για διασκέδαση! 

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

O θυρεός μας

Χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια από την ίδρυση του Συστήματος μας για να αποκτήσει τον δικό του θυρεό-λογότυπο.
Ωστόσο, η αναμονή άξιζε τον κόπο! 
Η ιδέα ήταν απλή: μία ελιά συμβολική για το χωριό μας, το οποίο κοσμείται από το όμορφο αυτό φυτό με τον εξαιρετικό καρπό. Έπειτα, στο χωριό βρίσκεται ελιά, η ηλικία της οποία φθάνει τα 2500 χρόνια! Ως δέντρο είναι ανθεκτικό, ζει χρόνια, και απλώνει τις ρίζες του βαθιά στο έδαφος και τα κλαριά του ψηλά στον ουρανό. Το δέντρο φύεται μέσα σε προσκοπικό τρίφυλλο, το οποίο, όπως μας πληροφόρησε ο σχεδιαστής,  είναι όμοιο με εκείνο που χρησιμοποιούσε το Σώμα στα 1930. Στα αριστέρα του παρατηρητή, ένα ακόμη στοιχείο του χωριού: η καναβιά! Το ιδιότυπο πηγάδι, από το οποίο έπαιρναν νερό οι κάτοικοι μέχρι το 1975. Σε αυτό το πηγάδι γινόταν και ο αγιασμός των υδάτων. Στα δεξιά ο προσκοπικός πλατύγυρος, και το έτος ίδρυσης του Συστήματος. Και όλα αυτά κλεισμένα σε κύκλο που παραπέμπει άμεσα στο στρογγυλό σχήμα και στο όνομα του χωριού: Στρογγυλή Κέρκυρας.

Κοπή πίτας 2014

Λίγο πριν τις 6 μ.μ. και ο κόσμος άρχισε να γεμίζει την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου
"Δημόδοκος". 
Ο μπουφές μας γέμισε με εδέσματα που μας ετοίμασαν οι γονείς των παιδιών μας! Κάθε φορά που τους χρειαζόμαστε είναι εκεί, μας πλαισιώνουν και μας στηρίζουν σε ό,τι έχουμε ανάγκη!
Γι' αυτό και εμείς, σήμερα κάναμε μια μικρή παρέκκλιση: δεν κόψαμε μόνο την πίτα μας και δεν περιοριστήκαμε στην ανταλλαγή ευχών. Τους κάναμε κοινωνούς των "Μεγάλων μας" μυστικών!
Δυστυχώς, αντικειμενικές συνθήκες (απόσταση από την έδρα μας, απομακρυσμένα χωριά) καθιστούν την τακτική επαφή δύσκολη υπόθεση... και εμείς, σήμερα επωφεληθήκαμε από την ευκαιρία της μαζικής συγκέντρωσης και μοιραστήκαμε μαζί τους λίγες πληροφορίες, ώστε να είναι βέβαιοι για το τι παρέχουμε στους νέους ανθρώπους και ειδικότερα στα παιδιά μας.
Μετά ακολούθησαν οι βιντεοπαρουσιάσεις της χρονιάς που πέρασε! Αγέλη, Ομάδα, Κοινότητα, δράσεις τμημάτων και Περιφέρειας. Αναμνήσεις που προκαλούν πάντα συγκίνηση... 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πίτας από όλο το επιτελείο του Συστήματος και βέβαια με τραγούδι και χορό!
Ευχόμαστε λοιπόν σε όλους, καλή χρονιά με υγεία! 
Και του χρόνου!

*Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις εκπροσώπους της Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας που παρευρέθηκαν στην πίτα μας, καθώς επίσης και στον εκπρόσωπο της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων, η οποία πάντα μας στηρίζει ποικιλότροπα.
Να είστε όλοι καλά!

Οι βαθμοφόροι και η ΕΚΣ του 10ου Συστήματος Προσκόπων.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η δύναμη του συνόλου!

Χτες το βράδυ, 5 Φεβρουαρίου 2014, ήταν μία ιδιαίτερη μέρα! Όχι μόνο για τους κατοίκους της Κέρκυρας, αλλά για όλους τους Έλληνες. 
Ένας στόχος μάς έφερε πιο κοντά. Η περίπτωση του μικρού Παναγιώτη είναι ενδεικτική για το τι μπορούμε να επιτύχουμε όλοι μαζί. 
Η ανταπόκριση όλων στο κάλεσμα για συμμετοχή στον τηλεμαραθώνιο του Star Channel Κέρκυρας ήταν θεαματική και συγκινητική.
Τα τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε στο τηλεφωνικό κέντρο απέδειξαν ότι δεν προσφέρει μόνο εκείνος που έχει οικονομικό πλεόνασμα, αλλά και εκείνος που ακόμα και σε αυτήν την τραχιά εποχή κρατά την ευαισθησία στην καρδιά του. 
Τα χρήματα που συλλέχθηκαν είναι το μέσο για να μεταβεί ο Πανούλης στο Memorial, όπου και θα υποβληθεί σε ειδική θεραπεία. Το μήνυμα που αναδύθηκε από αυτήν την έκρηξη ανθρωπισμού και αλτρουισμού είναι διαχρονικό και πέρα από την ειδική περίπτωση: Μαζί μπορούμε περισσότερα! Μαζί εκμηδενίζουμε τις αποστάσεις και φέρνουμε πιο κοντά αυτό που φαντάζει μακρινό και δυσπρόσιτο. 
Πρόσκοποι και Οδηγοί, αλλά και πλήθος άλλων οργανισμών, συλλόγων, μα κυρίως άνθρωποι καθημερινοί, άλλοι επώνυμοι, πολλοί ανώνυμοι, έδωσαν το παρόν. Ας ευχηθούμε το μήνυμα της χθεσινής ημέρας να μην πάψει να ηχεί για να μας θυμίζει τι μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος όταν βγει από τον εαυτό του και ενωθεί με το σύνολο.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Από καρδιάς... Ευχαριστώ!

Ευχαριστώ όλα τα παιδιά που έδωσαν το παρόν σήμερα σε αυτήν την αξιόλογη δράση-θεσμό της Π.Ε. Κέρκυρας. Ευχαριστώ και τους γονείς που κατάφεραν να φέρουν τα παιδιά κοντά μας. Και βέβαια, δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τη Στέλλα Ασωνίτη, τη Στέλλα Παγκράτη (Τζέντου), τον Μάριο Θέμα και τη Γιώτα Καμπαντάη. 
Επίσης, τον κ. Νίκο Αρτινόπουλο, ο οποίος, πρόθυμα, μας ακολούθησε σε όλη τη διαδρομή και μας βοήθησε με κάθε τρόπο.
Η παρουσία όλων ήταν πολύτιμη βοήθεια. 
Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς.
Γιάννης Κηπουρός (Κάονας)

Γίνε μια μέρα Πρόσκοπος, Χαμόγελα επιτυχίας!

Σε πείσμα των καιρών, οι Κερκυραίοι απέδειξαν σήμερα ότι μπορούν και θέλουν να ΓΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ! 
Οι κάτοικοι της πόλης της Κέρκυρας αγκάλιασαν για ακόμη μία χρονιά τη δράση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, προσφέροντας τρόφιμα για εκείνους που τα έχουν ανάγκη.
Περισσότερο από δύο τόνοι συγκεντρώθηκαν στο Προσκοπείο, και από εκεί, μετά την άμεση συσκευασία τους, πρόκειται να διατεθούν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη, σε φορείς και οργανώσεις που φροντίζουν τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Γίνε μια μέρα Πρόσκοπος!













Ας δώσουμε όλοι όσοι μπορούμε, για εκείνους που δεν μπορούν... όλοι μαζί θα κάνουμε τη διαφορά με μεγάλο πρωταγωνιστή της ημέρας τον Κερκυραίο πολίτη. Σε αυτόν βασίζεται η επιτυχία και το τελικό αποτέλεσμα.

Το 10ο Σύστημα Προσκόπων Στρογγυλής θα είναι εκεί...


Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Καλή χρονιά!

Οι Πρόσκοποι της Στρογγυλής(*) σάς εύχονται χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
Το καράβι της ζωής μας ας μας οδηγήσει και φέτος σε νέες περιπέτειες και εμπειρίες, όμως το ταξίδι μας ας καταλήγει πάντα με ασφάλεια σε απάγκια, υπήνεμα λιμάνια... ο φωτεινός ουρανός ας μας δείχνει πάντοτε την πορεία!

Ευτυχισμένο 2014!

(*) Οι Βαθμοφόροι, τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι, η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης του 10ου Συστήματος Προσκόπων Στρογγυλής.

Γυρίσματα; Γίνε μια μέρα πρόσκοπος;

Aκούσαμε κάτι για γύρισμα, σκηνοθεσία, και για μία δράση με το κωδικό όνομα:"Γίνε μια μέρα Πρόσκοπος"! Και φυσικά, σπεύσαμε!
Όσοι είναι από την Κέρκυρα, ίσως καταλαβαίνουν τι σημαίνουν όλα αυτά! Για όλους τους άλλους αρκεί εδώ να πούμε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας, που παρακινεί τον Κερκυραίο πολίτη να γίνει για μια μέρα πρόσκοπος, προσφέροντας από αυτό που έχει σε μικρό βαθμό (κυρίως, τρόφιμα μακράς διάρκειας) σε αυτόν που δεν έχει καθόλου. Αυτό περίπου είναι και το φετινό μότο της δράσης! Η ημέρα είναι καθορισμένη: 12 Ιανουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν από τα επίσημα διαδικτυακά και μη, μέσα, από την Περιφερειακή Εφορεία. 
Σε αυτό το πλαίσιο, Ανιχνευτές της 10ης Κοινότητας Στρογγυλής συμμετείχαν στα γυρίσματα ενός σποτ, που πρόκειται να προβληθεί τις επόμενες μέρες! Γι' αυτήν τη συμμετοχή τους, ευχαριστώ προσωπικά τον Στέφανο, την Όλγα, τη Μαριάννα και τη Σταματία! Παιδιά σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή! Καλή χρονιά και καλή πρόοδο σε όλους σας και βέβαια, καλή επιτυχία στη δράση της Περιφερειακής Εφορείας. Θα είμαστε εκεί!



31 Δεκεμβρίου 2013! Κάλαντα!

 Κάλαντα από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ! Οι Πρόσκοποι της Στρογγυλής βγήκαν στις ρούγες του χωριού και γέμισαν τη γιορταστική ατμόσφαιρα με παιδικές φωνές και μελωδίες! Παινέματα και καλοτυχίσματα ακούγονταν σε κάθε σπίτι του χωριού! Ούτε η βροχή δεν κατάφερε να μας σταματήσει, και κάτω από τις ομπρέλες μας, δύο-δύο, τρεις-τρεις συνεχίσαμε οδεύοντας προς τον σκοπό μας!
 Λες και ο ίδιος ο Πλάστης επιθύμησε να έρθουμε πιο κοντά λίγο πριν αποχαιρετίσουμε τον νέο χρόνο!


   Έτσι λοιπόν, ας μείνουμε... ενωμένοι και αγαπημένοι, ο ένας κοντά στον άλλον! Σαν να μην έχουμε από πάνω μας μία σκεπή να μας φυλάγει από τις στάλες τις βροχή, αλλά μία ομπρέλα που οφείλει να σκεπάσει περισσότερα από ένα πρόσωπα!
Να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου να ξαναβρεθούμε στα κατώφλια των ίδιων σπιτιών, για να δούμε τους ίδιους νοικοκύρηδες γελαστούς και ευημερούντες! Τότε θα καταλάβουμε πως οι ευχές μας "έπιασαν τόπο...".
Υγεία και ευτυχία σε όλους από το 10ο Σύστημα Προσκόπων Στρογγυλής!