Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Σήμερα ανοίγαμε μονοπάτι, όταν...

 Σήμερα το πρωί το ραντεβού μας με τα παιδιά μας, ηλικίας 15-18, ήταν στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Δυστυχώς, δεν ήταν όλα λόγω αυξημένων υποχρεώσεων... Μαζί με μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και άλλους κατοίκους ξεκινήσαμε να καθαρίσουμε ένα από τα μονοπάτια που έχουμε ως στόχο να αναδείξουμε και να τα καταστήσουμε πλήρως προσβάσιμα στους επισκέπτες της Κέρκυρας.
Τα σχέδια αγαθά και οι προθέσεις καλές, αλλά άλλες οι βουλές του Κυρίου...
Μετά από μιάμιση περίπου ώρα πριονίσματος και κλαδέματος, και αφού είχαμε προχωρήσει μερικά μέτρα καθαρίζοντας, τα πριόνια, τα ψαλίδια και τα λοιπά εργαλεία μας έπαψαν να εργάζονται! Το χαλάζι και η βροχή έδωσαν στη δράση μας μία δόση περιπέτειας!
Αμέσως σκεφτήκαμε: εντάξει, ψυχραιμία, Πρόσκοποι είμαστε, κάτι θα σκεφτούμε για να προφυλαχτούμε. Ένα κλαδί με πυκνή φυλλωσιά έγινε το κατάλυμά μας για τα επόμενα 5-10 λεπτά της ώρας. Με κοινή απόφαση, και επειδή ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή, τρέξαμε μέχρι το αυτοκίνητο, το οποίο μας οδήγησε σε ένα ζεστό περιβάλλον!
Παρόλα αυτά, τέτοια απρόοπτα κάνουν τις στιγμές μας μοναδικές και αξέχαστες! 
Παιδιά σας ευχαριστώ που σήμερα είχα την ευκαιρία να βραχώ κι εγώ μαζί σας! Ήταν μια εμπειρία που θα έχω να λέω μετά από χρόνια!


Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ημέρα Σκέψης στη Στρογγυλή!

Ο καιρός δεν μας πτόησε! Η Αγέλη και η Ομάδα μας γιόρτασαν την Ημέρα Σκέψης με ένα ενιαίο πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει τα ενήλικα στελέχη του Συστήματος. Παρά τον βροχερό καιρό τα παιδιά βγήκαν από τις εγκαταστάσεις μας και χάρηκαν το παιχνίδι στην Καναβιά, σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία του χωριού.
Επισκέφθηκαν νοερά διάφορες χώρες, "εξέδωσαν" ταυτότητες μαθαίνοντας τη διαδικασία και τη χρησιμότητα της ταυτοπροσωπίας, σχεδίασαν τη σημαία της χώρας που επισκέφθηκαν και την κόλλησαν στον παγκόσμιο χάρτη, χρωμάτισαν την παραδοσιακή στολή της, το εθνικό έμβλημα του Προσκοπισμού των χωρών που επισκέφθηκαν και έμαθαν σε 17 γλώσσες πώς λέγεται ο "Πρόσκοπος"!  
Tα παιδιά, αφού σχεδίασαν, χρωμάτισαν και έκοψαν την πεταλούδα "Μόναρκ" που ζει στο Μεξικό, στη συνέχεια την καρφίτσωσαν επάνω σε μία σφαίρα από φελιζόλ, δηλωτική της υδρογείου.

Σήμερα, το ταξίδι τους ήταν νοερό. Με τη φαντασία τους ταξίδεψαν και κάλυψαν μεγάλες αποστάσεις. 

"Σας εύχομαι κάποια στιγμή αυτά τα νοερά ταξίδια να πραγματοποιηθούν και να γίνουν βίωμα και εμπειρία. Να γνωρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη, ανθρώπους, πολιτισμούς και να διαμορφώσετε πολυπολιτισμική συνείδηση και προσωπικότητα. Να συναντήσετε Προσκόπους από κάθε γωνιά της γης και να ανταλλάξετε το δικό μας, γαλανόλευκο μαντήλι, με το δικό τους. Να δώσετε και να λάβετε Πολιτισμό. Τότε θα είστε πλούσιοι, και αυτόν τον πλούτο θα τον κουβαλάτε για πάντα στην ψυχή σας. Πρόκειται για μια επένδυση που ποτέ δεν θα σας ζημιώσει, αντίθετα πάντα θα σας αποζημιώνει και με το παραπάνω. Να είστε καλά! Και σε άλλα ταξίδια, νοερά και πραγματικά!
Χρόνια πολλά και καλή Ημέρα Σκέψης!".

"Κάονας"

*Δυστυχώς, ο καιρός και η βροχή δημιούργησαν δυσκολίες και η συλλογή φωτογραφιών είναι πενιχρή. Επιφυλασσόμαστε..! 

Τσικνοπέμπτη... και του χρόνου!

Μικροί και μεγάλοι συγκεντρωθήκαμε απόψε στο χώρο μας και γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη! Και βέβαια, το μενού περιελάμβανε τα απαραίτητα για την ημέρα. 
Επειδή όμως το κέφι δεν λείπει ποτέ από το χωριό μας, χορέψαμε και διασκεδάσαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας και σε άλλες χαρές!
Και του χρόνου!

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Διήμερο επιβίωσης κλάδου Ανιχνευτών Π.Ε. Κέρκυρας (2014)

Στις 15-16 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε το διήμερο του κλάδου Ανιχνευτών της Π.Ε. Κέρκυρας στο Κομπίτσι. Μέσα στο φυσικό περιβάλλον του χωριού, σε μια δασική έκταση με κουκουναριές και πυκνή βλάστηση, οι Ανιχνευτές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και να δοκιμαστούν οι αντοχές τους!
Περιπέτεια, προσκοπική τεχνική που αποσκοπεί στην εξοικείωση με τη φύση και στην επιβίωση μέσα σε αυτήν ήταν μερικά από τα συστατικά του διημέρου. 
Επιβίωση ή διαβίωση; Διαβίωση με σκοπό την άσκηση, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε περίπτωση που κάποια στιγμή ολισθήσουμε από την κατάσταση της διαβίωσης στην αναγκαιότητα της επιβίωσης: είδη φωτιάς, προσανατολισμός με όργανα, μαγείρεμα, εναέρια διάσχιση ποταμού, γεφυροποιία, διήθηση νερού, σκαπανική και άλλες πολλές ήταν οι κατηγορίες στις οποίες θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τις γνώσεις που πήραν οι Ανιχνευτές μας από αυτό το διήμερο!
Ωστόσο, το σπουδαιότερο απ' όλα ήταν τα κουρασμένα χαμόγελα ικανοποίησης που όλοι μας αντικρίσαμε την Κυριακή το απόγευμα. Χαμόγελα που προεξοφλούν τη συνέχεια! Ο απόηχος του διημέρου ηχεί ακόμα και θα συνεχίσει να "ταξιδεύει" για καιρό. Ως πότε; Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας σε νέες περιπέτειες... 

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014: Προσκοπικά και... Πολιτιστικά!

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου το Σύστημά μας γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Δημόδοκο", τους κατοίκους του χωριού Στρογγυλής και όλους όσοι θελήσετε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας!
Σας περιμένουμε στο barbeque της Πέμπτης, μία ευκαιρία για να βρεθούμε από κοντά και να περάσουμε όμορφα με φαγητό, ποτό, μουσική και χορό!
Η εκδήλωση θα γίνει "μασκέ", γι' αυτό περιμένουμε να σας δούμε ντυμένους με τις ευφάνταστες μεταμφιέσεις σας! Και όσοι δεν διασκεδάζετε με τη μεταμφίεση, ελάτε, όπως είστε! Με μόνο εφόδιο την καλή σας διάθεση και την όρεξή σας για διασκέδαση! 

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

O θυρεός μας

Χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια από την ίδρυση του Συστήματος μας για να αποκτήσει τον δικό του θυρεό-λογότυπο.
Ωστόσο, η αναμονή άξιζε τον κόπο! 
Η ιδέα ήταν απλή: μία ελιά συμβολική για το χωριό μας, το οποίο κοσμείται από το όμορφο αυτό φυτό με τον εξαιρετικό καρπό. Έπειτα, στο χωριό βρίσκεται ελιά, η ηλικία της οποία φθάνει τα 2500 χρόνια! Ως δέντρο είναι ανθεκτικό, ζει χρόνια, και απλώνει τις ρίζες του βαθιά στο έδαφος και τα κλαριά του ψηλά στον ουρανό. Το δέντρο φύεται μέσα σε προσκοπικό τρίφυλλο, το οποίο, όπως μας πληροφόρησε ο σχεδιαστής,  είναι όμοιο με εκείνο που χρησιμοποιούσε το Σώμα στα 1930. Στα αριστέρα του παρατηρητή, ένα ακόμη στοιχείο του χωριού: η καναβιά! Το ιδιότυπο πηγάδι, από το οποίο έπαιρναν νερό οι κάτοικοι μέχρι το 1975. Σε αυτό το πηγάδι γινόταν και ο αγιασμός των υδάτων. Στα δεξιά ο προσκοπικός πλατύγυρος, και το έτος ίδρυσης του Συστήματος. Και όλα αυτά κλεισμένα σε κύκλο που παραπέμπει άμεσα στο στρογγυλό σχήμα και στο όνομα του χωριού: Στρογγυλή Κέρκυρας.

Κοπή πίτας 2014

Λίγο πριν τις 6 μ.μ. και ο κόσμος άρχισε να γεμίζει την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου
"Δημόδοκος". 
Ο μπουφές μας γέμισε με εδέσματα που μας ετοίμασαν οι γονείς των παιδιών μας! Κάθε φορά που τους χρειαζόμαστε είναι εκεί, μας πλαισιώνουν και μας στηρίζουν σε ό,τι έχουμε ανάγκη!
Γι' αυτό και εμείς, σήμερα κάναμε μια μικρή παρέκκλιση: δεν κόψαμε μόνο την πίτα μας και δεν περιοριστήκαμε στην ανταλλαγή ευχών. Τους κάναμε κοινωνούς των "Μεγάλων μας" μυστικών!
Δυστυχώς, αντικειμενικές συνθήκες (απόσταση από την έδρα μας, απομακρυσμένα χωριά) καθιστούν την τακτική επαφή δύσκολη υπόθεση... και εμείς, σήμερα επωφεληθήκαμε από την ευκαιρία της μαζικής συγκέντρωσης και μοιραστήκαμε μαζί τους λίγες πληροφορίες, ώστε να είναι βέβαιοι για το τι παρέχουμε στους νέους ανθρώπους και ειδικότερα στα παιδιά μας.
Μετά ακολούθησαν οι βιντεοπαρουσιάσεις της χρονιάς που πέρασε! Αγέλη, Ομάδα, Κοινότητα, δράσεις τμημάτων και Περιφέρειας. Αναμνήσεις που προκαλούν πάντα συγκίνηση... 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πίτας από όλο το επιτελείο του Συστήματος και βέβαια με τραγούδι και χορό!
Ευχόμαστε λοιπόν σε όλους, καλή χρονιά με υγεία! 
Και του χρόνου!

*Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις εκπροσώπους της Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας που παρευρέθηκαν στην πίτα μας, καθώς επίσης και στον εκπρόσωπο της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων, η οποία πάντα μας στηρίζει ποικιλότροπα.
Να είστε όλοι καλά!

Οι βαθμοφόροι και η ΕΚΣ του 10ου Συστήματος Προσκόπων.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η δύναμη του συνόλου!

Χτες το βράδυ, 5 Φεβρουαρίου 2014, ήταν μία ιδιαίτερη μέρα! Όχι μόνο για τους κατοίκους της Κέρκυρας, αλλά για όλους τους Έλληνες. 
Ένας στόχος μάς έφερε πιο κοντά. Η περίπτωση του μικρού Παναγιώτη είναι ενδεικτική για το τι μπορούμε να επιτύχουμε όλοι μαζί. 
Η ανταπόκριση όλων στο κάλεσμα για συμμετοχή στον τηλεμαραθώνιο του Star Channel Κέρκυρας ήταν θεαματική και συγκινητική.
Τα τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε στο τηλεφωνικό κέντρο απέδειξαν ότι δεν προσφέρει μόνο εκείνος που έχει οικονομικό πλεόνασμα, αλλά και εκείνος που ακόμα και σε αυτήν την τραχιά εποχή κρατά την ευαισθησία στην καρδιά του. 
Τα χρήματα που συλλέχθηκαν είναι το μέσο για να μεταβεί ο Πανούλης στο Memorial, όπου και θα υποβληθεί σε ειδική θεραπεία. Το μήνυμα που αναδύθηκε από αυτήν την έκρηξη ανθρωπισμού και αλτρουισμού είναι διαχρονικό και πέρα από την ειδική περίπτωση: Μαζί μπορούμε περισσότερα! Μαζί εκμηδενίζουμε τις αποστάσεις και φέρνουμε πιο κοντά αυτό που φαντάζει μακρινό και δυσπρόσιτο. 
Πρόσκοποι και Οδηγοί, αλλά και πλήθος άλλων οργανισμών, συλλόγων, μα κυρίως άνθρωποι καθημερινοί, άλλοι επώνυμοι, πολλοί ανώνυμοι, έδωσαν το παρόν. Ας ευχηθούμε το μήνυμα της χθεσινής ημέρας να μην πάψει να ηχεί για να μας θυμίζει τι μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος όταν βγει από τον εαυτό του και ενωθεί με το σύνολο.