Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ευχές από το 10ο Σύστημα Προσκόπων Στρογγυλής!





Tο 10ο Σύστημα Προσκόπων* Στρογγυλής
 σας εύχεται καλές γιορτές με υγεία
και ευτυχισμένο το 2014!


*Οι Βαθμοφόροι, η Αγέλη, η Ομάδα, η Κοινότητα και η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Πώληση ημερολογίων στο χωριό μας!

Με γιορτινή διάθεση τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι και οι Ανιχνευτές του Συστήματός μας χτύπησαν τις πόρτες των συγχωριανών μας και διέθεσαν τα χειροποίητα ημερολόγια για το 2014. Επιμελημένα με πολύ μεράκι, τα ημερολόγιά μας από σήμερα θα κοσμούν τα σπίτια των κατοίκων της Στρογγυλής. Και σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να μετρούν τις μέρες, τις εβδομάδες και τους μήνες του νέου έτους. Ενός έτους που ευχόμαστε να είναι λιγότερο σκυθρωπό γιατί το έχουμε όλοι ανάγκη. 
Ας ευχηθούμε η κατήφεια που κυριαρχεί στα πρόσωπα των ανθρώπων κάθε ηλικίας, να δώσει τη θέση της στην αισιοδοξία...

Ευχαριστίες

Τον κάονα τον ήξερα λευκό θαλασσοπούλι
 μέσ' στο γαλάζιο τ' ουρανού και στο γλαυκό του πόντου...
   Με την παρούσα ανάρτηση επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους βαθμοφόρους του Συστήματος, οι οποίοι με δέχτηκαν στην "οικογένειά" τους και μου ανέθεσαν την αρχηγία του 10ου Συστήματος Προσκόπων Στρογγυλής. 
Μαζί θα πορευτούμε για τα επόμενα χρόνια και ευελπιστώ να οδηγήσουμε τον Προσκοπισμό στη νότια Κέρκυρα λίγο πιο ψηλά. 
Θα αναφερθώ σε αυτή τη θητεία με έναν ναυτοπροσκοπικό παραλληλισμό: η λέμβος για να κινηθεί μπροστά έχει ανάγκη από τον Κυβερνήτη. Και αυτός όμως μόνος του δεν μπορεί να κυβερνήσει και να οδηγήσει τη λέμβο σε υπήνεμο λιμάνι. Έχει ανάγκη από το πλήρωμα, τους ερέτες, οι οποίοι πρόθυμα κωπηλατούν και οδηγούν το πλοιάριο μπροστά. Έχει ανάγκη από ούριο άνεμο και τα επιμέρους ναυτικά όργανα. 
Όλα αυτά είναι που μαζί κινούν το σκάφος, και όχι ένας άνθρωπος μόνος του. Σε αυτό το ταξίδι λοιπόν ας σχεδιάζουμε μαζί τις πορείες και τα ταξίδια μας. Με συλλογική δουλειά, το αποτέλεσμα θα είναι πάντοτε καλύτερο.

                                                                                                     Σας ευχαριστώ,
                                                                                                       Γιάννης Κηπουρός
                                                                                                   "Κάονας"

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Χρόνια πολλά από το 10ο Σύστημα Στρογγυλής!

Με στολίδια που κατασκεύασαν τα παιδιά της Αγέλης μας με την καθοδήγηση των δύο "γερόλυκων" (Στέλλα Ασωνίτη και Στέλλα Παγκράτη), στολίσαμε και φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας!
Επάνω τους φέρουν τα ονόματα των παιδιών μας! 
Είμαστε βέβαιοι ότι τα παιδιά θα ήθελαν το δέντρο τους να χωρέσει και τα ονόματα πολύ περισσότερων ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτών, που τέτοιες μέρες έχουν περισσότερο την ανάγκη μας. Και τούτο ως ένδειξη ότι δεν τους ξεχνούμε. 

Το 10ο Σύστημα Προσκόπων Στρογγυλής, η Αγέλη Λυκοπούλων, η Ομάδα Προσκόπων, η Κοινότητα Ανιχνευτών, οι Βαθμοφόροι και η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης εύχεται η Γέννηση του Κυρίου να ζεστάνει τις καρδιές μας και να ζήσουμε τα φετινά Χριστούγεννα κοντά στους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη. Αν είμαστε άνθρωποι προσφοράς, τότε μόνο θα ζούμε το πραγματικό νόημα αυτών των ημερών...

Συγκέντρωση 10ης Ομάδας

Ο Δεκέμβριος έχει μπει για τα καλά και η Ομάδας μας συνεχίζει ακάθεκτη το προσκοπικό της πρόγραμμα!
Άλλο ένα Σάββατο συγκεντρωθήκαμε στην εστία μας και με κέφι παίξαμε και μάθαμε νέα γνώση, πολύτιμη για την παιδική και κατοπινή ενήλικη ζωής μας!
Οι βαθμοφόροι μας είχαν και μία έκπληξη:
Θεατρική παράσταση με θέμα επίκαιρο, ΠΡΟΣΕΧΩΣ!
Για νεότερα, μείνετε συντονισμένοι στο blog του Συστήματος! Όλο το επιτελείο της θεατρικής παράστασης υποσχέθηκε στην τιμή του να εργαστεί για το καλύτερο αποτέλεσμα! 
Οι πρόβες ήδη ξεκίνησαν. Οι ρόλοι μοιράστηκαν με ομόφωνη απόφαση των μελών της Ομάδας! Η Αρχηγός μας, Ναυσικά, μοίρασε το θεατρικό και οι μικροί ηθοποιοί ενθουσιάστηκαν!
Πρόβα θεατρικού!
Σε λίγες συγκεντρώσεις θα είμαστε έτοιμοι! Και το καλύτερο: οι ίδιοι θα επιμεληθούμε τα σκηνικά και τα κοστούμια!
Γιατί μπορούμε να τα καταφέρουμε! Πνευματική καλλιέργεια, τεχνικές δεξιότητες, σωματικής αγωγή, ζωή υπαίθρου και κοινωνική συνεργασία! Μερικοί τομείς στους οποίους προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι! Και τα καταφέρνουμε! Κάθε φορά, λίγο πιο μπροστά!

Συγκέντρωση 10ης Αγέλης

Και σήμερα η Αγέλη στα κέφια της! Οι δύο "γερόλυκοι", Στέλλες και οι δύο, ξεσήκωσαν να παιδιά σε μία συγκέντρωση που δεν της έλειπε τίποτα!
Δημιουργικές δραστηριότητες, χειροτεχνίες, μουσικοκινητικά παιχνίδια, νέες γνώσεις και βέβαια ιστορία. 
Στην Ομάδα των Προσκόπων λένε ότι μπορεί τα παιδιά να ξεχάσουν τι τους είπες, δεν θα ξεχάσουν όμως ποτέ τι τους έκανες να αισθανθούν!
Μπράβο στις Στέλλες και σε όλα τα μικρά Λυκόπουλα που μαθαίνουν να αγαπούν το παιχνίδι και τη ζωή στην Αγέλη που τόσα έχει να τους προσφέρει!

Ευχόμαστε σε όλους καλό λυκοπουλικό παιχνίδι και καλό κυνήγι!





Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου της Π.Ε. Κέρκυρας


"Υψιπετώντας".
Το μότο του Συνεδρίου της
Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας
(01/12/2013)
Σήμερα, 1 Δεκεμβρίου 2013, έλαβε χώρα το Συνέδριο της Π.Ε. Κέρκυρας στην αίθουσα εκδηλώσεων Προσκοπείου. Κατά τη
διάρκεια των εργασιών του ακούστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε στους κύκλους εργασιών που ακολούθησαν, μέσα από τους οποίους προέκυψαν και τα πορίσματα του Συνεδρίου.
   Τα θέματα που απασχόλησαν τους παρευρισκομένους και που ανέπτυξαν στο βήμα οι εισηγητές παρατίθενται στο πρόγραμμα του Συνεδρίου που ακολουθεί:

Εγγραφές στο Συνέδριο
Είσοδος Σημαίας-Σήματος
Προσευχή
Ύμνος Προσκόπων
Καλωσόρισμα
Εκλογή Προεδρείου, Επιτρ. Ο.Ε.Σ. πορισμάτων, καταμετρητών
Προσφωνἠσεις
Χαιρετισμοί

ΣΥΝΕΔΡΙΑ Ι
Scouting vs Bulling (Κωνσταντίνος Κασταμονίτης)
Προσκοπισμός και Αειφόρος Ανάπτυξη (Κωνσταντίνος Καρβούνης)
Ασφαλιστική κάλυψη Σ.Ε.Π. στις προσκοπικές δράσεις (Αναστάσιος Διαβάτης)

ΣΥΝΕΔΡΙΑ II
Μη μαζικές δράσεις Π.Ε.: Mια εναλλακτική προσέγγιση (Σπυρίδων Κουτάγιας)
"Χωράμε όλοι στο Σ.Ε.Π.;" (Ιορδάνης Στάντζας)
Ετήσιος προγραμματισμός (Κωνσταντίνος Καραμπάτσος)

ΣΥΝΕΔΡΙΑ III
Συζήτηση κατά κύκλους

ΣΥΝΕΔΡΙΑ IV
Ελεύθερο βήμα
Ψηφοφορία προτάσεων
Ανακοίνωση πορισμάτων
Αποχώρηση Σημαίας-Σήματος

   Οι ιδέες και οι προτάσεις που ακούστηκαν αναμένεται να οδηγήσουν την Κίνησή μας λίγο πιο μπροστά.
   Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε ό,τι είναι παρωχημένο. Ό, τι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, και εν γένει ό, τι μπορεί να κάνει το έργο μας μέσα στον Προσκοπισμό πιο αποδοτικό, με σεβασμό πάντα στις Αρχές και στο Νόμο μας. 

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Περιβαλλοντολογικό 2ήμερο Αγελών με τη συμμετοχή και δημοτικών σχολείων

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το δεύτερο περιβαλλοντολογικό διήμερο στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων με τη συμμετοχή Αγελών από συστήματα της πόλης και βέβαια το δικό μας. Το Σάββατο το βράδυ καταλύσαμε στο κατασκηνωτικό κέντρο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, στη Μεσογγή. 
   Το πρωί της Κυριακής, λυκόπουλα και μαθητές από τα δημοτικά σχολεία του νησιού επιβιβαστήκαμε σε λεωφορεία με προορισμό τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων. 
   Εκεί μας περίμενε ο κ. Σταμάτης Γκίνης, βιολόγος, ειδικός στα υδάτινα οικοσυστήματα, ο οποίος είχε την καλοσύνη, αφού μας έδωσε αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για το οικοσύστημα που βρίσκεται στα όρια της περιοχής μας, να μας συνοδεύσει μέσα στο δάσος που διατρέχει τις όχθες της λιμνοθάλασσας, υποδεικνύοντάς μας κατάλληλα σημεία για το στήσιμο φωλιών για τα πτηνά του οικοσυστήματος.
   Τα παιδιά με τη σειρά τους, με τη βοήθεια των βαθμοφόρων που τα συνόδευαν, κάρφωσαν τις ξύλινες κατασκευές σε υπήνεμα σημεία μέσα στο δάσος. 
   Ελπίζουμε, ο κόπος τους να ανταμειφθεί και να κατοικήσουν σε αυτές ακόμη περισσότεροι πληθυσμοί σπάνιων πτηνών που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτόν τον φυσικό πνεύμονα της περιοχής.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

28η Οκτωβρίου. Συμμετοχή στην παρέλαση των Συστημάτων στην πόλη της Κέρκυρας

Το Σύστημά μας συμμετείχε και φέτος στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου με τη συμμετοχή του στην παρέλαση των Συστημάτων, στην πόλη της Κέρκυρας. Η Αγέλη, η Ομάδα, η Κοινότητα και όλοι οι βαθμοφόροι μας βρέθηκαν από το πρωί της Δευτέρας στην πόλη, συγκεντρωμένοι μαζί με τους αδελφούς προσκόπους της πόλης, στο Φαληράκι.
Μετά από μία σύντομη αναφορά στον εορτασμό της ημέρας και στην εποποιία του 1940, όλα τα Συστήματα και τα επιμέρους τμήματα ξεκινήσαμε για την παρέλαση, μετά το τέλος της οποίας συγκεντρωθήκαμε ξανά στο Προσκοπείο.

Ευχαριστούμε τους γονείς των Λυκοπούλων, Προσκόπων και Ανιχνευτών που και φέτος συντονίστηκαν και βοήθησαν στη μετακίνηση από την Εστία μας στην πόλη και πίσω, αλλά και τα ίδια τα παιδιά για την πολύ καλή παρουσία τους. 


(Πηγή video: Αρχείο Σπύρου Μαργαρίτη.)

  

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Περιβαλλοντολογικό διήμερο

Ο σεβασμιότατος Ιωάννης Σπιτέρης,
 Καθολικός Αρχιεπίσκοπος, συνομιλεί με Προσκόπους και Οδηγούς.
Στις 26 και 27 Οκτωβρίου το Σύστημά μας μαζί με οδηγικές ομάδες συμμετείχαν σε περιβαλλοντολογικό διήμερο που διοργάνωσε ο Δήμος Κερκυραίων στις εγκαταστάσεις των Καθολικών στη Μεσογγή. 
Την πρώτη μέρα τα παιδιά συνομίλησαν με πυροσβέστες, παρακολούθησαν προβολές οικολογικού περιεχομένου, και τη δεύτερη, περιηγήθηκαν στη λίμνη Κορισσίων (κεδροδάσος, αραχνόδασος, σκοτεινό δάσος), ὀπου και τοποθέτησαν μαζί με τους προσκόπους και οδηγούς βαθμοφόρους, φωλιές για τα ενδημικά πτηνά της λίμνης Κορισσίων. Η λίμνη αποτελεί σπουδαίο υδροβιότοπο και η προστασία της θα πρέπει να είναι μέλημά μας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου των Καθολικών, ο οποίος μίλησε για την ευθύνη που έχουμε όλοι μας όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.
Πράγματι, δεν πρόκειται για κάτι που μας ανήκει, αλλά για κάτι που απλώς μας έχει παραχωρηθεί με την υποχρέωση να το προστατεύουμε, και με σκοπό να το παραδώσουμε ακέραιο στα παιδιά μας.

Πρόσκοποι Στρογγυλής: 16 χρόνια παρουσίας!

10ο Σύστημα Προσκόπων Στρογγυλής.

 Το ξεκίνημα. Αρχείο Π.Ε. Κέρκυρας.
To 10ο Σύστημα Προσκόπων ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997 στο γραφικό χωριό της Στρογγυλής. 
Από τότε έως και σήμερα, ψυχή του Συστήματος είναι η ιδρύτρια Μυρτώ Ασωνίτη, η οποία ακόμα και σήμερα υπηρετεί το Σύστημα ποικιλοτρόπως, προσφέροντας και στηρίζοντας τους σημερινούς βαθμοφόρους του. Μαζί της, συνοδοιπόροι στο έργο τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης δίνουν λύσεις και συμπαραστέκονται έμπρακτα, δραστήρια και ενεργά με μόνο σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους Συστήματος.
Οι άνθρωποι του Συστήματος, πιστοί στις αρχές της Προσκοπικής Κίνησης και καθοδηγούμενοι από το όραμα του Ιδρυτή υπηρετούν τον προσκοπισμό, παρέχοντας τη δυνατότητα σε νέες και νέους της Νότιας Κέρκυρας να έρθουν κοντά και να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες που θα φωτίζουν τα κατοπινά βήματα της ενήλικης ζωής τους. Εμπειρίες αξέχαστες, στον κύκλο της Αγέλης, στο Συμβούλιο της Τιμής, στη Σύνοδο της Κοινότητας Ανιχνευτών, στις κατασκηνώσεις, στη δουλειά και στο παιχνίδι. 
Αυτό το παιχνίδι συνεχίζουμε να παίζουμε και εμείς με τους μικρούς μας φίλους σε έναν ευλογημένο κατάφυτο τόπο, και μέσα από την παιδευτική του αξία, μαθαίνουμε τη ζωή. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να παίζουμε με όλο και περισσότερους νέους της ευρύτερης περιοχής.
Σας περιμένουμε λοιπόν να γνωριστούμε από κοντά και να παίξουμε μαζί το προσκοπικό παιχνίδι. Γιατί, όπως είχε πει και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος: "Σταματάμε να παίζουμε όχι επειδή μεγαλώνουμε, αλλά μεγαλώνουμε επειδή σταματάμε να παίζουμε". 

Ακόμα το σκέφτεστε; (!)


                                                       Με προσκοπικούς χαιρετισμούς,
οι βαθμοφόροι του Συστήματος και 
η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης