Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Mission impossible για τους Ανιχνευτές του Συστήματος!

Ο έφορος του κλάδου Ανιχνευτών κατά τη λήξη του σεμιναρίου.
 Η Κυριακή ήταν πλούσια σε εμπειρίες για τους Ανιχνευτές μας και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το ανιχνευτικό εργαστήριο που παρακολούθησαν επί 8 ώρες με θέμα τις τεχνικές διάσωσης. Το σεμινάριο προσφέρθηκε από μέλη της ΕΜΕΔ Κέρκυρας και περιλάμβανε ραπέλ, μεταφορά τραυματία, πρώτες βοήθειας και άλλες δεξιότητες, χρήσιμες για έναν πρόσκοπο-ανιχνευτή που επιθυμεί να είναι χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο! Ελπίζουμε οι γνώσεις που έλαβαν να είναι ένα πρώτο ερέθισμα για περαιτέρω ενασχόληση... παίδες, καλή ανιχνευτική πρόοδο!

Προσκοπολυμπιάδα!

Συναδέλφωση, άμιλλα, ευ αγωνίζεσθαι! Οι Πρόσκοποι του Συστήματός μας διασκέδασαν με την ψυχή τους στη μεγάλη διοργάνωση της Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας, την Προσκοπολυμπιάδα. Μία διαφορετική Ολυμπιάδα με αγωνίσματα που οι Πρόσκοποι επινόησαν με τη δημιουργικότητα που τους χαρακτηρίζει!
Ματίνα και Ναυσικά!
Το χαμόγελο της Στέλλας!
Η διοργάνωση ήταν άρτια και η συμμετοχή πολύ μεγάλη. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στα παιδιά για την προσπάθεια που κατέβαλαν.
Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" εκ μέρους μου στη Ναυσικά για την πολύ καλή δουλειά και την άψογη εμφάνιση, στη Ματίνα που είναι πάντα "εκεί" όποτε υπάρχει ανάγκη και στη Στέλλα Ασωνίτη για την πολύτιμη συμβολή! Και πάλι συγχαρητήρια!


Μια Κυριακή, αλλιώτικη από τις άλλες...

Μπορεί η αλλαγή της ώρας να μας δημιούργησε προβλήματα σχετικά με την προσέλευση των Λυκοπούλων μας, αλλά εμείς δεν το βάλαμε κάτω. Λίγοι αλλά καλοί καταφέραμε και μαζέψαμε μια σεβαστή ποσότητα τροφίμων, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δράση που ξεκίνησε στην αρχή του Μάρτη, στο πλαίσιο της δράσης της Γ.Ε. Προσκόπων "Ένας σάκος προσφοράς σε κάθε γειτονιά". Τα παιδιά μας, όσα παρευρέθηκαν στον Πετριτή την περασμένη Κυριακή, όχι μόνο συγκέντρωσαν τρόφιμα για τους έχοντες ανάγκη, αλλά έμαθαν και την αξία της προσφοράς μέσα από παιχνίδια που είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε στον προαύλιο χώρο της υπό κατασκευή εκκλησίας του Πετριτή, η οποία τιμά την αγία Κερκύρα. Επρόκειτο για μια εποικοδομητική δράση, την οποία ευχαριστηθήκαμε όλοι μας. Τα τρόφιμα θα διατεθούν στην ενορία του Πετριτή, η οποία θα φροντίσει να δοθούν σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Τι; Προσκοπολυμπιάδα!

Όλοι έτοιμοι για την αυριανή Προσκοπολυμπιάδα, τη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας αύριο Κυριακή από το πρωί έως το απόγευμα.
Η Ναυσικά ανέλαβε να γυμνάσει τους Προσκόπους της, ώστε να είναι σε φόρμα. Καλή επιτυχία παιδιά! Μα προπάντων να περάσετε αξέχαστα!

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Παρελαύνω, θα πει: ΘΥΜΑΜΑΙ!*

Από μικρά παιδιά στην Αγέλη Λυκοπούλων, τα μικρά Λυκόπουλα περιμένουν με χαρά να λάβουν μέρος στην πορεία νίκης -γιατί αυτό είναι η παρέλαση- εκφράζοντας με τον δικό τους τρόπο, όχι το σεβασμό, την πειθαρχία και την υπακοή σε κάποια ανώτερη κρατική αρχή, αλλά την ευγνωμοσύνη προς τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για τη δική μας Ελευθερία.
Οι εθνικές επέτειοι δεν είναι μια ευκαιρία για να μείνουμε σπίτι, καθηλωμένοι στην τηλεόραση παρακολουθώντας παιδικά προγράμματα, ούτε για τους μεγαλύτερους ευκαιρία για κάποια βόλτα, μία αργία, όπως οι άλλες...
Οι Πρόσκοποι το γνωρίζουν αυτό καλά και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη πρόσκληση στο κάλεσμα της
Το άνθος του φυτού: "μη με λησμόνει" (Myosotis).
Συνείδησης. Από το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζονται ψυχικά για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό... προς Θεού! Όχι για να αποσπάσουν το χειροκρότημα και μια αναμνηστική φωτογραφία! Αλλά για να μην μειώσουν με την εμφάνισή τους την τιμή και το σεβασμό στους τιμώμενους, που κάποτε έζησαν, και που φρόντισαν με το θάνατό τους να γράψουν στις καρδιές μας την ελάχιστη υποχρέωση που τους  οφείλουμε: να μην τους ξεχνάμε. Και στους καιρούς μας, η συμμετοχή στην παρέλαση είναι αυτή η υπενθύμιση, ένα "μη με λησμόνει" στο μνημείο των πεσόντων.

Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά και τις ευχαριστίες μου στις οικογένειες των παιδιών μας που δεν έμειναν σπίτι και συμμετείχαν πρόθυμα στην παρέλαση. Είκοσι παιδιά απ' όλα τα τμήματα του Συστήματός μας βρέθηκαν στην πόλη της Κέρκυρας, ενώθηκαν με τους αδελφούς μας από τα Συστήματα της πόλης και χάρηκαν την ημέρα. Και του χρόνου παιδιά! 

*Το κείμενο απηχεί τις σκέψεις και τις ιδέες του γράφοντος, και όχι απαραίτητα της ίδιας της Κίνησης.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Στην αυλή του "σπιτιού μας", η Ιστορία κάνει βόλτες...


Με την Κοινότητα στον Κάβο!

Πόσο καλά γνωρίζουμε "το σπίτι μας"; Εννοώ το νησί μας, τα χωριά του, τους ανθρώπους του... πόσο καλά κρύβει τα μυστικά του; Τελικά μάλλον δεν μας κρύβει τίποτα, εμείς δεν ψάχνουμε αρκετά...

Μια κυριακάτικη ηλιόλουστη ημέρα βρεθήκαμε με την Κοινότητα του Συστήματος στον Κάβο... όχι για τουρισμό... αυτή τη χρήση την αφήνουμε στους θερινούς επισκέπτες του, με την ευχή να ενδιαφερθούν και για την αθέατη όψη της περιοχής... 
Λίγο πριν τις 11 π.μ. και βρισκόμαστε έξω από τη μάντρα της εκκλησίας του αγίου Προκοπίου. Ο παπά Σπύρος (Μοναστηριώτης) μας περίμενε μετά το τέλος της Λειτουργίας. Οι ανιχνευτές με το ερωτηματολόγιο στο χέρι για να διεξάγουν μια έρευνα με θέμα τις μνήμες από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για τη συμμετοχή τους στην Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση που φέτος θα λάβει χώρα στη Χαλκίδα. Όμως, βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη! Δίπλωσαν το ερωτηματολόγιο και στάθηκαν να ακούνε την αφήγηση του παπά-Σπύρου. Τι να ρωτήσεις  έναν ιερέα που έχει εντρυφήσει στην Ανίχνευση από τα παιδικά του χρόνια και η έρευνα είναι πλέον μέρος του γενετικού του υλικού; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σταθείς και να ακούσεις... να μάθεις και να συγκρατήσεις, όσα περισσότερα μπορείς.
Ζωντανή αποκάλυψη η μαρτυρία του, ο ίδιος μας έδειξε με τον καλύτερο τρόπο, όχι μόνο τα εκθέματα που έχει συλλέξει με κόπο τόσα χρόνια (κατάλοιπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Λευκίμμη, αλλά και αντικείμενα πολύ παλαιότερα), αλλά και ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να παύει ποτέ να ερευνά. Ο ίδιος, ως παιδί αναζητούσε με τους συνομηλίκους του τα παιχνίδια τους ανάμεσα στα συντρίμμια και στα κατάλοιπα του Πολέμου. Ως νέος, την τύχη της ζωής του στην Αθήνα και την Αμερική. Ως μεσήλικας και πρεσβύτης, την Ιστορία του τόπου του. 
Με μεράκι, ο παπα Σπύρος έχει στήσει ένα μουσείο με εκθέματα που έχει συλλέξει "ιδίοις χερσίν" από τη γύρω περιοχή. Στρατιωτικά κράνη, όπλα, κάλυκες, συντρίμμια αμερικανικού πολεμικού αεροσκάφους, στρατιωτικό εξοπλισμό, φωτογραφίες της εποχής. 
Ένας ιστοριοδίφης, ένας λάτρης του παρελθόντος, αλλά με ζωηρό πνεύμα που δεν παύει να εργάζεται. 
Να είναι καλά! 
Πάντως, εμείς σήμερα φύγαμε από τον Κάβο με μια σπιθαμή γνώσης παραπάνω! Και γι' αυτό, τον ευχαριστούμε και από αυτό το "βήμα".

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Τα Χριστούγεννα "άργησαν"... τρεις μήνες!

Τι;;; Όχι πάλι Χριστούγεννα... Του χρόνου! Θέλουμε Άνοιξη και Καλοκαίρι! Θέλουμε παραλίες και ώρες ξεκούρασης στην αμμουδιά! 
Μην ανησυχείτε! Δεν πρόκειται για κανονικά Χριστούγεννα! Δεν θα έχει κρύο, ούτε λαμπιόνια στους δρόμους! Ούτε κάλαντας και άγιους Βασίληδες! Θα έχει όμως ΑΓΑΠΗ και ΣΚΕΨΗ για τους συνανθρώπους μας! Ξέρετε... όπως κάνουμε συνήθως τα Χριστούγεννα!
Οι Πρόσκοποι του 10ου Συστήματος θα
Το γραφικό λιμάνι του Πετριτή (Φωτο: Γιάννης Κηπουρός)
συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί έξω από το Δημοτικό Σχολείο Πετριτή και θα περιφέρουν τον δικό τους σάκο προσφοράς από σπίτι σε σπίτι συγκεντρώνοντας συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας, ρούχα και παιχνίδια για παιδιά. 
Η δράση θα λήξει στη 1μ.μ., στην παιδική χαρά απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο με μερικά προσκοπικά παιχνίδια! Θα χαρούμε να παίξουμε με τα παιδιά σας! 
Ραντεβού το ερχόμενο Σάββατο στον Πετριτή της νότιας  Κέρκυρας! 

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Γυρίζει γυρίζει... και γεμίζει!

Ένας σάκος προσφοράς γυρίζει, γυρίζει και γεμίζει! Μετά τις γιορτές, οι Πρόσκοποι συνεχίζουν να κρατούν τον σάκο ανοιχτό όλο τον Μάρτιο, και συγκεντρώνουν τρόφιμα μακράς διάρκειας, ρούχα, βιβλία και παιχνίδια για παιδιά.
Το Σύστημά μας περιφέρει τον σάκο του στον Πετριτή της νότιας Κέρκυρας. 
Η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί με μία συμπληρωματική δράση του Συστήματός μας στις 30 Μαρτίου. Τα μικρά μας παιδιά, τα Λυκόπουλα, θα κρατήσουν τον σάκο ανοιχτό και θα τον περιφέρουν στο χωριό! Μετά το πέρας της συλλογής, θα παίξουν, όπως μόνο αυτά γνωρίζουν στην πλατεία του χωριού! Και βέβαια, στο παιχνίδι μας είναι ευπρόσδεκτοι όλοι!

Για περισσότερες πληροφορίες, προσεχώς! Μείνετε συντονισμένοι!